A A A K K K
для людей із порушенням зору
Сєвєродонецька районна рада Луганської області
Луганська область

Львівський лісовий селекційно – насіннєвий центр

Дата: 29.10.2021 14:49
Кількість переглядів: 264

         Продовжуємо розповідь про цікаві об’єкти, з якими ми ознайомилися під час екскурсійного бізнес-туру на Лівівщині.

         Державне підприємство «Львівський лісовий селекційно – насіннєвий центр» у Брюховичах вже протягом майже 14 років забезпечує підприємства Львівської та сусідніх областей якісним насінням для вирощування сіянців і саджанців лісових порід.

         На базі вказаного підприємства цього року запрацював інноваційний лісо розсадницький комплекс з вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою на основі технологій швецької компанії ВСС АВ, яка є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників.

         Використання теплиць на лісо розсадницькому комплексі  дає змогу додатково отримувати 7,5 млн сіянців на рік із закритою кореневою системою та 4 млн шт. із покращеною кореневою системою. Сумарна кількість вирощеного садивного матеріалу може становити близько 15 млн сіянців із закритою та покращеною кореневою системою.

         Лісовий селекційно-насіннєвий центр обладнаний спеціальними сушильними шафами, що складаються з кількох секцій (камер), у кожній з яких розміщують шишки у ящиках із сітчастим дном. Процес сушки шишок, у середньому, становить 18–19 годин.

         Витрушування насіння проводять у спеціальних барабанах із гладкими внутрішніми поверхнями. Ящики з шишкою подають для завантаження в круглосіточну машину для просіву. Процес для партії шишок вагою 800 кг триває близько 3 год. Наступні два етапи – знекрилення, коли відбувається повне відділення насінини від крильчатки. Далі – процес очищення насіння від домішок і порожнього насіння. На виході - очищене повнозернисте насіння. Після очищення його зважують та поміщають у холодильну камеру на зберігання (–20°С – довготривале зберігання, –5°С – короткотривале). Такий технологічний процес є типовим для сосни, ялини, модрини (рос. назва – лисвенница).

         Висівання насіння проводиться на сучасній автоматизованій лінії шведського виробництва ВСС. Зазначена компанія є світовим лідером у виробництві сучасного устаткування для лісових насінних центрів і розсадників. Завдяки цьому на підприємстві вирощують сіянці стійких, високопродуктивних лісових порід.

         Загалом під час зустрічі  ми побували у цехах переробки та висіву насіння, у теплицях вирощування та на полях дорощування садивного матеріалу,  де ознайомились з виробничими та технологічними процесами, побачили, як вирощують ліс лісівники Львівщини.

         Саме цей Львівський лісовий селекційно – насіннєвий центр називають лісовим перинатальним центром. Він – єдиний в Україні за сучасним обладнанням та технологічними процесами.

         А що ж у нас, на Сході?

         Завдяки ініціативі небайдужих львів’ян і луганчан вже п’ять років працює спільна міжрегіональна програма  «Змінимо країну разом!», мета якої робити громадян сходу і заходу країни ближчими. У рамках цієї програми та за ініціативи і підтримки Олександра Ганущина на Луганщині висаджуються Львівські гаї. Садивний матеріал для цієї ініціативи вирощено саме у Львівському насіннєво-селекційному центрі.

         Після лісових пожеж на Луганщині стало питання: як відновлювати власні ліси? Єдиний в Україні Львівський насіннєво-селекційний центр обслуговує усю західну частину країни. Такий само потрібен і на Сході.

         З’ясувалося, що у Лимані  в Донецькій області будують підприємство з вирощування саджанців дерев. Віно складатиметься з  цеху  переробки та висівання насіння з обладнанням для тривалого зберігання насіння, теплиці для вирощування сіянців із закритою кореневою системою, майданчика дорощування сіянців та лісових насіннєвих плантацій.

         Вирощеними на цьому підприємстві сіянцями  збираються відновити всі втрачені ліси Донбасу.

       Планується, що регіональний лісовий насіннєво-селекційний центр вже невдовзі забезпечить випуск 1 млн 200 тисяч сіянців покращеної якості, що дасть змогу відновлювати понад 200 гектарів лісу за рік. 

         Вже визначено, що перша продукція, яка має бути отримана у 2022 році, буде спрямована на відтворення лісів Національного природного парку «Святі гори» на території ДП «Лиманське лісове господарство». 

         Що стосується довшої перспективи, то існує намір збільшити вирощування сіянців із закритою кореневою системою до 2 млн 400 тисяч головних лісоутворюючих порід. І таким чином допомогти у тому числі й лісогосподарським підприємствам Луганщини - для заліснення згарищ, які виникли внаслідок пожеж у 2020 році. 

         За розмірами насіннєво-селекційний центр у Лимані нагадує злітну смугу літака, але з металевим каркасом та вкритий плівкою.

         За майбутніми деревами тут слідкують камери, а різноманітні пристрої спостерігають за швидкістю повітря, температурою та вологістю.

         У новому центрі в Лимані, як і на Львівщині,  вирощуватимуть посадковий матеріал із закритою кореневою системою. Такі називають «кассетами»: саджанець майбутнього дерева поміщується у спеціальну коробку, захищену від перепадів температури, засухи тощо.

         Перевага цієї технології у тому, що вирощуються сіянці у касетах з комом землі. При пересаджуванні з касет у відкрите середовище не травмуються корені, й це забезпечує більшу приживлюваність і менший відпад лісових дерев при пересадці.

         І це дійсно так. Олександр Ганущин дослідив, що саджанці з Львівщини приживаються у пісках на Луганщині краще, ніж ті, що вирощені з відкритою кореневою системою на селекційних полях місцевих лісогосподарств.

         Тож маємо надію, що Львівські гаї на Луганщині не тільки покращать екологічний стан нашого регіону, відновлять лісовий фонд Донбасу, який постраждав від пожеж, незаконних рубок та війни, а й зв’яжуть схід і захід  у дружніх партнерських відносинах на благо України.

         Далі буде…

 

Людмила Стародубцева



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь